Porsche Center Ljubljana

📸 Porsche 911 x Koželj

Koliko steklenic vina gre v Porsche 911?

Porschejev klasični 911 je kot dobro vino (KOŽELJ, hiša dobrih vin, je sinonim za odlično ponudbo vrhunskih vin) v več pogledih, kot bi si namreč mislili. V obeh primerih gre za že dolgo obstoječ ter izjemno dovršen recept, ki temelji na popolnosti in kakor dobro vino tudi prav vse generacije Porschejevega 911 z leti postajajo čedalje boljše. Pri znamki Porsche so v letu 2018 slavili 70 let obstoja, a model Porsche 911 je ves čas ostal prepoznaven model znamke. V proizvodnji je že 55 let in kljub temu, da so se v avtomobilski industriji želje in zahteve kupcev suvereno spreminjale, je Porsche 911 v zadnji generaciji ohranil podobno obliko prvi generaciji in tako ostal najbolj zaželen model športne znamke.

Porsche 911 Cabrio in Porsche Cayenne.
Koliko steklenic lahko spravimo v Porsche 911?

Pri 911 govorimo, da gre za ikono avtomobilizma in z njegovo bogato zgodovino je to vozilo res brezčasno, saj ko pogledamo v preteklost modela 911 vidimo njegovo prihodnost. To pomeni držati se principa dizajna, zmogljivosti in pri tem ostati zvest Porsche DNA. S Porsche DNA mislimo na tradicionalne visoke boke, okrogle žaromete, prepoznavno bočno silhueto, obratomer na sredini in vžig vozila na levi strani. V začetku letošnjega leta je bila zadnja, osma generacija, modela 911 ekskluzivno predstavljena. Nova generacija postavlja nova merila na področju športnih avtomobilov, tako glede voznih lastnosti, zmogljivosti in učinkovitosti motorjev, kot tudi prekaša konkurenco v digitalni povezljivosti skupaj z najbolj dovršeno tehnologijo. Porsche 911 je pravi brezčasni stroj.

Porsche 911 Cabrio pred vinoteko Koželj.
Porsche 911 Cabrio - slikana s strani.
Jože Koželj v novi Porsche 911 Cabrio.

Dobro vino in Porsche 911

Dobro vino in Porsche 911 pa imata še en skupni faktor, to je Jože Koželj, največji in s tem tudi najbolj prepoznaven slovenski distributer vina. Lahko bi se reklo, da o vinu že ve kakšno stvar ali dve. Ker mu je Porsche 911 v najnovejši generaciji izjemno všeč, smo ga želeli presenetiti. K njemu smo se odpeljali s Porsche 911 Carrera v Cabrio izvedenki (novi Porsche 911 je sicer na voljo kot klasični, Carrera S, 4S in Cabriolet). Jože Koželj je letnik 1967, število 67 pa je magično tudi zato, ker mu je uspelo v novega Porscheja 911 Cabrio zložiti – da, uganili ste, kar 67 buteljk vina. Pa naj še kdo reče, da si Porsche 911 poleg vseh hvalnih pridevnikov ne zasluži tudi naziva praktičen! Z veseljem se je Jože nato tudi zapeljal, verjetno nam ni potrebno poudarjati, da je bil nad vsem neverjetno navdušen, presenetil ga je v vsakem pogledu, saj ponuja poleg izrazite vozne dinamike tudi obilico udobja za vsakodnevna potovanja.

Jože koželj v prostorih Koželj - hiša dobrih vin.

Če je že govora o Porschejevi ''devetstoenajstki'' ter Jožetovemu vinu, pa si oba zaslužita tudi kratko predstavitev.

Pri znamki Porsche so prvo generacijo modela 911 predstavili že daljnega leta 1963, le-tega pa je do danes nasledilo že kar sedem generacij, danes lahko namreč ’’naštejemo’’ kar osem različic tega nemškega tehnološko izjemno naprednega športnika. Recept pa skozi leta ostaja enak tistemu na samemu začetku: rezervoar za gorivo spredaj, voznik čimbolj na sredini, pogon na zadnji osi, šestvaljni motor v zadku avtomobila ter obilo užitka in nasmeha v vožnji. Izpopolnjevanje in ponavljanje enakega recepta v popolnost se je izkazalo za več kot uspešno, saj je Porsche prodal že več kot milijon modelov 911. Z leti je Porsche svojo ponudbo modelov 911 tudi krepko razširil in kakor pri vinu se tudi pri Porscheju vedno za vsakega najde nekaj, pa naj bo to Carrera Cabrio za veter v laseh ali pa najbolj mišičast GT2 RS s kar 700 konjskimi močmi.

Jože Koželj pa je svojo kariero, povezano z vinom začel leta 1991 tako, da je začel razvažati vino za podjetje Vivat. Leta 1994 je tudi ustanovil svoje podjetje Koželj – Hiša dobrih vin. Od takrat do danes se je tako močno uveljavil, da celo narekuje trende v Sloveniji in je, kakor smo to omenili na začetku, največji slovenski distributer vin. Pri podjetju, kjer so močno povezani prav vsi družinski člani, že več kot 20 let, pravijo, da svoje stranke razveseljujejo z neprekosljivim svetovanjem in naravnost odlično ponudbo. Jože Koželj pa ni le distributer in predan trgovec, sam zase pravi, da je velik ljubitelj vseh vrst vina, saj kot vemo brez strasti v nobenemu poslu ne pridemo daleč. Tradicija, kultura in umetnost, so besede, katere bi lahko uporabili tako za izjemna vina Koželj – Hiše dobrih vin, kakor tudi za vozila znamke Porsche pri Porsche Centru Ljubljana.

Zgodba o vinu družine Koželj, Hiše dobrih vin ter Porschejeva zgodba o kultnem modelu 911 pa še absolutno nimata konca, zagotovo nas z obeh strani v prihodnosti čaka še veliko novih platnic v sicer že pošteno popisani knjigi uspeha.

Porsche 911 Cabrio in vina Koželj.

Besedilo je napisal Jan Gregorin.

Pripravljeni sodelovati z mano?

Podobna dela

📸 Audi A3 Sportback (2020)

Porsche Inter Auto
Škoda Scala - Slovenija - Andraž Lazič

📸 Škoda Scala

Porsche Inter Auto

📸 Porsche Cayenne Coupe

Porsche Center Ljubljana